انتشار:
بروزرسانی:
کانتینرهای تغییر کاربری یا همان “کانتینکس”، تحولی شگرف در صنعت ساخت و ساز مدرن به حساب میآیند. این سازههای پیشساخته، با انعطافپذیری بینظیر و مقاومت فوقالعاده، راهحلی هوشمندانه برای ایجاد فضاهای کاربری متنوع در شرایط مختلف هستند. از دفاتر کار و واحدهای مسکونی گرفته تا فروشگاهها و کافههای کانتینری، کانتینکسها به دلیل مزایای منحصر به فرد خود، از جمله کاهش هزینهها و سازگاری با محیط زیست، به سرعت محبوبیت یافتهاند. با مطالعه این مقاله، میتوانید با مراحل ساخت و ویژگیهای شگفتانگیز این سازهها بیشتر آشنا شوید و از مزایای آنها در دنیای مدرن بهرهمند شوید.
کانتینر تغییر کاربری (کانتینکس) چیست؟
کانتینر تغییر کاربری(کانتینکس) نوعی سازهی پیشساخته بر پایهی کانتینر است که با هدف براورده کردن یک نیاز مشخص ساخته میشود. ساخت این سازهها عموما باحذف و یا افزودن دیوارهها، قرارگیری دربها و پنجرههای جدید، نصب تجهیزات خاص و یا ترکیب چند کانتینر با یکدیگر، صورت میپذیرد. برخی از رایجترین سازههای تغییر کاربری کانتینر یا همان کانتینکس عبارتاند از:
- کانتینکس اداری (کانکس کانتینر اداری)
- کانتینکس مسکونی (خانههای کانتینری)
- کانتینکس سرویس بهداشتی (کانکس کانتینر سرویس بهداشتی)
- کانتینکس فروشگاهی(کانتینر فروشگاهی)
- کانتینکس استخر
- کانتینکس انبار ( انبار کانتینری)
- پناهگاههای اضطراری (شلتر)
تغییر کاربری کانتینر چگونه انجام میشود؟
تغییر کاربری کانتینر نیز مانند هرگونه فعالیت تولیدی دیگر در مراحل مشخص و منظم صورت میپذیرد. در ادامه به هریک از این مراحل و اهمیت آنها میپردازیم.
قدم اول: مشخص کردن کاربری و ترسیم نقشه
پیش از شروع مراحل ساخت یک سازهی کانتینری، باید ابتدا کاربری و نیازهای کانتینر را مشخص کرده و بر اساس آن، نقشهی سازهی مورد نظر را ترسیم کنیم. هر سازه بسته به نیازهای کارفرما، امکانات و مشخصات خاص خود به نقشهای خاص نیاز دارد. یک پلان دقیق و مناسب، بستر مورد نیاز برای ساخت هر سازهای را فراهم میکند. برخی از موارد ذکر شده درون نقشه عبارتاند از: ابعاد کانتینر (کانتینر ۲۰ فوت، کانتینر ۴۰ فوت و یا حتی کانتینرهای غیر استاندارد مثل ۱۰ فوت)، محل قرارگیری درب و پنجرهها، امکانات داخلی کانتینر، لولهکشی، سیستم برق سازه و دیگر جزئیات مورد نیاز برای ساخت صحیح سازه.
قدم دوم: انتخاب کانتینر مناسب و آمادهسازی کانتینر برای ساخت سازه
پس از مشخص شدن ابعاد کانتینر، کانتینر مناسب انتخاب شده و مراحل آماده سازی آن مثل رفع زنگزدگیها و دیگر آسیبهای ظاهری کانتینر آغاز میشود.
قدم سوم: برشکاری
در این مرحله محل قرارگیری درب و پنجرهها بر اساس پلان سازه مشخص شده و برش بدنه کانتینر شروع میشود. انجام صحیح این مرحله برای تضمین آببندی و عایق بودن سازه نهایی ضروری است.
قدم چهارم: عایقبندی و نصب سیستم برق و تاسیسات کانتینر
عایقبندی سازههای کانتینر تولید مجموعه صنعتی دپوکانتین معمولا با استفاده از ورقهای ساندویچ پانل صورت میگیرد. استفاده از ساندویچ پانل برای عایقبندی سازههای تغییر کاربری، به افزایش مقاومت آنها در برابر رطوبت، صدا و حتی ضربه کمک میکند.
قدم پنجم: نصب تجهیزات داخلی و درب و پنجرهها
در نهایت، برای تکمیل سازههای کانتینری، تجهیزات داخلی مثل مبلمان، سینک روشویی، کابینتها و یا تجهیزات خاص پروژههای مختلف به همراه درب و پنجرههای دوجداره استاندارد برروی پروژه نصب میشوند.
مزایای استفاده از کانتینر برای ساخت سازههای پیشساخته
کانتینرها، برای حمل و نقل دریایی کالا و استفاده در صنعت کشتیرانی ساخته میشوند؛ به همین دلیل استانداردهای خاصی برای ساخت آنها همواره رعایت میشود. برخی از این استانداردها و مختصات عبارتاند از:
- مقاومت بسیار بالای فلز دیوارهی کانتینر دربرابر رطوبت و پوسیدگی که باعث عمر طولانی سازههای پیشساخته کانتینری میشود.
- مقاومت بالای کانتینر دربرابر ضربه و امکان استفاده در محیطهای خاص و بعضا خطرناک مثل پروژههای معدنی را فراهم میکند.
- بدنهی فلزی کانتینر، با برخورداری از امکان برش و جوشکاری، شرایط را برای ساخت سازههای خاص و پیچیده و بروز ذوق و سلیقه معمار و طراح سازه هموار کرده و اجرای پروژهها بهصورت ماژولار (مدولار) را ممکن میسازد.
- کانتینرها، به دلیل شاسی بسیار مستحکم خود از امکان چیده شدن برروی یکدیگر برخوردار هستند. این امکان در ساخت سازههای چند طبقه نقشی کلیدی دارد.
بهترین ابعاد کانتینر برای تغییر کاربری کداماند؟
شاید از خود بپرسید که کدام نوع کانتینرها برای تغییر کاربری بهتر هستند. پاسخ ساده است: کانتینرهای استاندارد به دلیل طراحی و ساختار استاندارد و ساده، بهترین گزینه برای تغییر کاربری هستند.
- کانتینر استاندارد 20 فوت: این کانتینر دارای طول 5.9 متر، عرض 2.35 متر و ارتفاع 2.39 متر است. ظرفیت حجمی آن 33.2 متر مکعب است و میتواند برای ساخت گاراژهای سفارشی، انبارها و خانههای کوچک استفاده شود.
- کانتینر استاندارد 40 فوت: این کانتینر با طول 12.03 متر، عرض 2.35 متر و ارتفاع 2.39 متر، ظرفیت حجمی 67.7 متر مکعب دارد و برای ساخت خانههای بزرگتر، دفاتر و فروشگاهها مناسب است.
- کانتینر 40 فوت های کیوب (High Cube): این کانتینر ابعادی مشابه کانتینر 40 فوت استاندارد دارد و تنها ارتفاع آن 30 سانتیمتر(یک فوت) بیشتر است. این نوع کانتینر طول 12.03 متر، عرض 2.35 متر و ارتفاع 2.7 متر با ظرفیت حجمی 76.4 متر مکعب دارد. این گزینه به عنوان یک جایگزین بلندتر برای سازههایی که به ارتفاع بیشتر نیاز دارند، مناسب است.
کاربرد سازههای پیش ساخته کانتینری در صنایع مختلف
سازههای کانتینری، به دلیل برخورداری از مزایای متعدد ازجمله مقاومت بسیار بالا دربرابر ضربه و طوبت، در صنایع مختلف کاربردهای متعددی دارند. در ادامه برخی از این صنایع و کاربرد سازههای کانتینری در هریک میپردازیم.
- انرژی و معادن صنایع معدنی و انرژی (نیروگاهها، نفت و گاز): این صنایع به دلیل شرایط کاری بسیار سخت خود به محیطی مناسب و مقاوم نیاز دارند. دفاتر مستقر در مناطق صنعتی، انبار و حتی فضاهای مناسب استقرار پرسنل تنها مواردی از کاربردهای سازههای کانتینری در چنین محیطهایی هستند.
- صنعت ساختمان: کارگاههای ساختمانی نیز مثل دیگر محیطهای صنعتی، به انبارهای مستقر در پروژه و فضاهای اسکان نیروها نیازمند هستند. علاوه بر موارد ذکر شده، دفاتر فروش و پیشفروش ساختمانی نیز از دیگر کاربردهای سازههای کانتینری در صنعت ساختمان به شمار میروند.
- محیطهای تجاری: فروشگاههای کانتینری متحرک در برپا کردن فستیوال و جشنوارهها نقش موثری دارند. همچنین کافه و رستورانهای کانتینری نیز در سالهای اخیر به محبوبیت چشمگیری دست پیدا کردهاند.
- دفاتر اداری و واحدهای مسکونی: دفاتر کار قابل حمل و واحدهای مسکونی نیز با استفاده از کانتینر ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرند.
عوامل موثر در افزایش محبوبیت سازههای کانتینری
محبوبیت سازههای کانتینری، در سالهای اخیر به شکل چشمگیری افزایش یافته است. ارزش صنعت تولید سازههای تغییر کاربری بر پایه کانتینر تنها در ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۲۲ حدود ۸۳ میلیارد دلار تخمین زده میشود. انتظار می رود که تا سال ۲۰۳۰، این عدد به ۱۴۷ میلیارد برسد. (منبع:container-xchange) عوامل متعددی در پیشرفت چشمگیر این صنعت موثراند که در ادامه بر هریک از آنها میپردازیم.
پیشرفت تکنولوژی
استفاده از روشهای نوین در طراحی، روشهای ساخت و ساز و متریال مورد استفاده برای ساخت سازههای کانتینری، باعث سهولت فرایند ساخت و تولیده این سازهها و کاهش هزینههای تولید آنها شده است. علاوه بر موارد ذکر شده، افزایش دقت ماشینآلات صنعتی و ابزار آلات جوشکاری و برش ورقها نیز در ساخت سازههای باکیفیتتر نقشی نقشی موثر داشته و به گسترش این صنعت کمک میکند.
افزایش تقاضا برای سازههای ماژولار (مدولار)
گسترش سریع محیطهای شهری، شکلگیری نیاز برای ساخت فضاهای اسکان موقت کارگاهی و مواردی از این دست، در افزایش تقاضا برای سازههای قابل حمل نقش چشمگیری داشته است. برخی از ویژگیهای پراهمیت کانتینر بهعنوان سازهی مدولار عبارتاند از:
- امکان جابهجایی کانتینرها با استفاده از تریلی، ریل و کشتی
- امکان چیدهشدن کانتینرها برروی یکدیگر
- کارایی کانتینر در محیطهای کوچکتر
افزایش نگرانیهای زیستمحیطی
ساخت یک سازه سنتی، مثل ساختمانهای موجود در سراسر شهر، نیازمند تولید مواد اولیه مختلف، از تیرآهن و بتن گرفته تا کلید و پریزهای پلاستیکی است. تولید تمامی این موارد، به مواد اولیه خام نیاز دارد. استخراج مواد اولیه خام، از آهن گرفته تا فراوردههای نفتی مورد نیاز برای تولید پلاستیک، همگی آسیب چشمگیری به طبیعت وارد میکنند. در مقابل، استفاده از کانتینر بهعنوان بستری برای تولید سازههای پیشساخته، با استفادهی مجدد از یک کانتینر، چنین آسیبهایی را به حداقل میرساند.
جمعبندی
سازههای پیشساخته بر پایه کانتینر، یکی از کارامدترین ابداعات صنعت ساختمانسازی مدرن به شمار میروند. مزایای متعددی مثل مقاومت بسیار بالا دربرابر ضربه، رطوبت و صدا، ظاهر خاص، مزایای زیستمحیطی و بسیاری دیگر، باعث افزایش چشمگیر محبوبیت این سازهها در سالهای اخیر شده و صنعت ساخت و تولید آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده است. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی سازههای تغییر کاربری کانتینر میتوانید با مشاورین متخصص ما در مجموعه صنعتی دپوکانتین در تماس باشید.